Nem nehéz kitalálni annak, aki már ideért hozzám, hogy van némi közöm munka kapcsán a szociális ágazathoz. Nem olyan régen dolgozom ebben, eddig teljesen más felé voltam illetve tanultam gyereket neveltem, de volt egy kialakult siralmas képem a magyar szociális rendszerről.

Nah ez siralmasból katasztrofálissá vált miután bele is látok.

Vázolom akkor röviden a helyzetet. Itt egy városnak kikiáltott falu. Van iskola, van orvos, van multibolt, bank meg van 3 utca cigánysor a belterület legszélén, ha nem több. Jártam már itt, ismerek idevalósiakat, ugyanolyan emberek, mint máshol. Közel a megyeszékhely ott van minden földi jó, akinek van, esze már ide járatja a gyerekét iskolába is. De itt is van védőnő, vagy Járási Hivatal Gyámügyesekkel, van Rendőrség és egy nagy kupac szar, amiben itt ezekben az utcákban élnek az emberek.

Még egész jó, hogy 2 kismama nem volt szex munkás, csak simán kábítószerfüggő.  Ezeken a helyeken sok szülőtől pont ilyen esetek miatt elveszik a gyerekeiket és nevelőszülőkhöz, gyámhoz kerülnek esetleg első körben, ha ott nem tudnak viselkedni mennek az intézetbe, onnan meg prostituáltnak. Ezek a bentlakásos ribancneveldék. Bekerül ide mondjuk egy 12 éves testileg fejlett, értelmileg és szociálisan a körülményeinek köszönhetően visszamaradott lány, akit ha mákja van nem bántottak otthon csak a fejére tojtak.

Ámuldozva hallgatja az idősebb „méhkirálynők” nagyzoló beszámolóit, hogy jön értük a Roli vagy a Laci kimenőre és viszi őket vásárolni, kapnak mindent, amit szeretnének aztán majd jól meg is szöknek vele és csodás lesz az élet. Ez a Roli vagy Laci 30-50 éves és kurvákat futtat, havonta befűz 10-15 falumarist, kicsit szoktatja őket a jóhoz, a szép ruhákhoz meg a szép álmokhoz, ami a kristálytól jön és ha kellően függője lett neki is a pénznek is meg ha gyengébb jellem a cuccnak is mehet is a bizniszbe, hogy visszahozza naponta az árát 10xesen.

Ez a lány, hogy juthat idáig? Ráadásul sok lány, hogy juthat idáig? Miért nem kong az a csengő sehol! Legelőször a családgondozó miért nem veszi észre és miért nem tesz érte időben, hogy ez a gyerek ne hatalmas lelki sérülésekkel kerüljön már ki a családjából?

Az iskolai ifjúságvédelmis, aki jó ha 4 órában alkalmazva van miért nem megy ki többet a családhoz és próbál együttműködni a szülőkkel, hatóságokkal még az igazi nagy baj előtt? Ha már elkerül a gyerek otthonról a nevelőszülők miért vállalnak nevet gyereket ha nem szívvel lélekkel csinálják és próbálják megváltani a világot egy gyerek lelkén keresztül? Ha az otthonba él miért nem érdekli a nevelőket a sorsa? Ne mondja már nekem senki, hogy megfelelő elhivatottságú, lelkesedésű és MEGFIZETETT szakemberekkel ezeknek az eseteknek a nagy részét ne lehetne megakadályozni. Az egész védőháló semmit nem ér. Az ebben dolgozók fele már kiégett vagy ki fog a rengeteg hülye bürokratikus csavar, a munka terhe és a semmi pénznek köszönhetően, nah meg a másik felének, akik itt dolgoznak de miért? Nem érdekli őket és nem értik, hogy igen itt szívből kéne csinálni, nem unott képpel facebookozni sunyiba, míg a gyerek épp meséli az életét és kér segítséget. Kér egyszer, talán kétszer, de többször nem fog, mert látja neki nem segítenek és ő itt is senki.

Visszakanyarodva adott akkor egy sor deprivált, leszakadt család, akiknek semmijük nincs. Nem dolgoznak, nagyja nem is akar, mert nem tudja mi az, ő otthon nem tanulta meg, neki nincsenek vágyai, nincsenek sikerorientált gondolatai. Idénymunkát vállal ha van kedve, fizetését azonnal elkölti, jutalmazza magát új telefonnal, tvvel, tablettel, mi épp a divat náluk. Szociálisan elmaradottak, le vannak szakadva a társadalomtól, nem képesek lépést tartani. Sértettek, mert mindenki tojik a fejükre, nincs motivációjuk a beilleszkedéshez. Vannak álmaik de se erejük se tudásuk nincs ahhoz, hogy ezekhez igazán közel kerüljenek. Kivételek mindenhol vannak, de sajnos ez az átlag. Lehet őket állatozni, lehet őket cigányozni, lehet tőlük félni, de nem tehetnek róla, hogy ilyenek! Arról tehetnek, hogy mindig a könnyebb utat választják és itt ragadnak, de nem ismernek más utat. Nehéz ezt felfogni valakinek, aki nem ismeri a társadalom e részét, nehéz őket nem elítélni, még nehezebb segíteni nekik és egyenrangúként kezelni őket.

Nem lepődnék meg rajta ha nem lennének tisztába a terhesség tüneteivel és kábítószer ártalmas hatásaival, mondjuk erre pont egy fiú története ami most jól jön : egyik internetes portél munkatársa kiment ide. Találkozott egy fiúval, aki nagyon őszinte volt vele, mesélte, hogy igen ő is, ami van azt nyomja, herbál, kristály, ami épp kapható, kérdezte a riporter nem volt e még sose baja tőle? Dehogynem válaszolta a fiú, és akkor mit csináltál jött a fogós kérdés? Hát ittam cukros vizet sokat, egyszer volt valami rendőr az iskolába rémlett, hogy ezt kell csinálni.

Ennyi. Rémlett. Ez a magyar drogprevenció hatása. Fiam ha túllövöd magad talán ha eleget iszol nem száradsz ki és életben maradsz, de azért léci vigyázz a hányásodba meg ne fulladj…

Ezek a kismamák oké letagadják, hogy kábszereztek, de mindenki tudja, hogy ez nem igaz. Maximum ők csempészték a saját italukba ha bármi is reális a nyilatkozataikból. Eszik, isszák, szívják, azt se tudják mi az csak jobb legyen a hangulat, meg a buli és ki ne maradjanak az egyetlen olyan dologból, amiben ők is menők akár a sztárok.

Azt se mondja nekem senki, hogy ezt se látja se a rendőrség, se a családsegítő. Vagy nem tűnik fel a hót beállva iskolába járó 12 éves gyerek, jah bocs, nem mert a többi is be van állva…